Správny rez viniča

08.03.2021

Správny rez viniča je jeden z dôležitých úkonov vo vinici. Práve v tomto období budeme finišovať s rezom našich 50 ha viníc. Tu je dôležitá skúsenosť vinohradníka a kumšt strihačov.

Pravidelne sa uskutočňujú Majstrovstvá Slovenska v tomto "umení". Podarilo sa nám získať "Zlaté nožnice" čo je prvé miesto v reze viniča.


Rez viniča je skracovanie jednoročného dreva alebo odstraňovanie staršieho, nepotrebného dreva z viniča. Vinič totiž rodí na jednoročných výhonkoch, ktoré vyrastajú z minuloročného dreva.

Koľko očiek (púčikov) sa ponechá to sa prispôsobuje pestovanej odrode. Techník rezu je totiž niekoľko a treba ho viniču prispôsobiť. Ako sa vraví, nie na každú hlavu sa hodí ten istý rez. Vo všeobecnosti však platí, že sa ponechávajú časti, ktoré sú bližšie k dvoj - až trojročnému drevu. Rezať sa musí opatrne. Šťava nesmie tiecť na očká. Ak tam zaschne, zalepí ho a je po hrozne.

Rez finišuje a vinicu čaká ďalšie obdobie pokiaľ nám daruje vytúžené hrozno.